Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 maja 2016

Marysieńka





No czyż ta nazwa nie jest cudowna? :) Odkąd zobaczyłam to ciacho u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki to wiedziałam że muszę go zrobić... Niestety czasu ostatnio było jak na lekarstwo więc  przepis musiał poczekać... aż do dziś :) Jeśli lubicie połączenie orzechów i czekolady to ciasto powinno Wam posmakować. Pyszne delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe w towarzystwie ciasta orzechowego przełożone kremem budyniowym. Bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki na biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
2 pełne łyżki kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami i powoli dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać. Powoli dodawać delikatnie mieszając. Ciasto przelać do blaszki (23X33) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 minut. Wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na ciasto orzechowe:
250g orzechów włoskich
5 białek
szczypta soli
200g cukru
1,5 łyżki płynnego miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechy drobniutko posiekać i wymieszać je z mąkami i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier nie przerywając miksowania. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wmieszać do niej bardzo delikatnie wcześniej wymieszane orzechy z mąką. Masę przełożyć do tej samej blaszki w której wcześniej piekł się biszkopt (również wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 30 minut do zezłocenia. Wystudzić.

Składniki na krem:
500ml  mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
5 żółtek
180g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250g miękkiego masła


Z mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i ekstraktem. Na gotujące się mleko wlać wcześniej zmiksowane żółtka z mąką i mlekiem. Ugotować budyń i wystudzić (warto wierzch przykryć folią bu nie utworzył się kożuch ).
Masło zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń. Dobrze zmiksować. Masę podzielić na dwie części.

Na pierwszy z blatów biszkoptowych wyłożyć połowę masy i wyrównać. Na niej ułożyć blat orzechowy i drugą warstwę kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Lekko docisnąć i wyrównać.

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
100g masła
3 łyżki kakao

ponadto:
posiekane orzechy i migdały do dekoracji

Cukier podgrzewać z wodą, dodać masło, a na koniec kakao. Wymieszać rózgą. Polewą polać ciasto i posypać siekanymi orzechami. Wstawić do lodówki. Smacznego :)









1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie!
    A nazwę faktycznie ma czarującą. Jak z "Pana Wołodyjowskiego" :)

    OdpowiedzUsuń